Konkurs – så går det till

Hur fungerar egentligen en konkurs? Långt ifrån alla företag når de mål man satt upp och för många kan detta innebära att man drar på sig skulder som överstiger de inkomster och tillgångar man har.

Sker detta under en längre tid så kan det vara oundvikligt att ansöka om en konkurs. Man klarar inte av att betala skulder och fordringar till exempelvis leverantörer, affärspartners, kreditgivare eller Skatteverket och då blir konkursansökan ett faktum. Det kan även ske från motsatt håll där exempelvis en leverantör som inte fått sina pengar begär ett företag i konkurs. Oavsett vilket så sker en ansökan om konkurs till Tingsrätten.

Om det är Gäldenären – företaget som befinner sig i ekonomiskt obestånd – så brukar det fattas ett beslut redan samma dag. Är det däremot Borgenären – den som vill ha betalt – som lämnar in en konkursansökan så tar det längre tid innan Tingsrätten fattar ett beslut kring huruvida en Konkursförvaltare ska utses.

Konkursförvaltarens roll vid en konkurs

Den konkursförvaltare som utses av Tingsrätten är ofta en advokat eller en jurist och denne har som uppgift att, via några steg, förvandla konkursen till ett faktum. Först och främst så tar personen kontroll över företaget tillgångar så att ingenting exempelvis försvinner eller säljs vidare. Därefter så sammanställs alla skulder och alla tillgångar i konkursboet i en bouppteckning. Ett så kallat Edgångssammanträde ska också äga rum.

Där ska firmatecknaren intyga att bouppteckningen är korrekt och avlägger då en bouppteckningsed. Konkursförvaltaren ska även undersöka alla möjligheter som finns kring huruvida företaget kan rekonstrueras och drivas vidare i någon annan form. Om detta inte är möjligt så är nästa steg att sälja av alla tillgångar och använda de pengar som inbringas till att – i en given ordning – betala borgenärerna.

Ta hjälp av jurist vid konkurs

Om man befinner sig i en ekonomisk obalans eller i ett rent obestånd så bör man ta hjälp av en jurist vid konkurs för att se om det finns någonting att göra innan man beslutar sig för att lämna in en konkursansökan. Det kan finnas hopp, även om det ser mörkt ut och en affärsjurist sitter ofta på en kunskap som kan lösa upp knutar. Även om man beslutar sig för att lämna in en konkurs så kan hjälpen från en jurist vara nödvändig, både som stöd och för att se till att allt sker i enlighet med lagar och regler.

Publicerat den
Kategoriserat som Ekonomi